Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kineziológia

2014.07.23

 Kineziológáról: 

 

 
A kineziológia görög szóösszetétel, kinesis mozgást, logos pedig tudományt jelent. Mint holisztikus gyógyító és személyiségfejlesztő módszer, a kineziológia szervezetünk szabad energiaáramlásának biztosítását, az energiák útjában álló akadályok feloldását célozza, bármilyen témára vonatkozóan, amelyben jobbulást, pozitív változást szeretnénk elérni.

 

A kineziológia Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma.

A kineziológia megalkotója az 1960-as években dr. George Goodheart, foglalkozását tekintve csontkovács volt, miután feltűnt számára, hogy páciensei a kezelés után ugyanazzal a problémával jelentkeznek nála. Kidolgozta hát azt a módszert, amellyel az okot kezdte el keresni a panasz megszüntetésére. Módszerének lényege, hogy feltárja azt az életeseményt, ahonnan a probléma ered. Ehhez kidolgozta az izomtesztelést, amely biztos és egyértelmű válaszokat ad a gyógyító számára. Az ő koncepcióját felhasználva dr. John Tie az 1970-es években összeállította a Touch for Health (Gyógyító érintés) rendszerét. Azóta a kineziológiának számos különböző, speciális ága fejlődött ki. Magyarországon legelterjedtebb az úgynevezett One Brain irányzat, ami egy gyengéd eszközökkel dolgozó, nagyon hatékony módszer, lelki megközelítésből vizsgálja az egész embert. Az eljárás arra épül, hogy minden, ami történik velünk egészen fogantatásunktól kezdődően, hatással van további életünkre

 

A tudat és tudattalan fogalmak a pszichológiában még megegyezésre várnak, de annyi bizonyos, hogy tudatunknak két dolga van: önmagunk és környezetünk folyamatos követése és ellenőrzése, viselkedésünk vezérlése. 
Mivel nem tudunk minden érzékszervünkre ható ingerre egyformán odafigyelni, ezért tudatunk bizonyos ingereket kiemel, más ingereket pedig figyelmen kívül hagy. Amikor a kedves Olvasó ezt a cikket olvassa, valószínűleg minden más környezeti ingert kirekeszt a tudatából. De ha egy kicsit megváltozik az ingerlés - például füstszagot érez, vagy megcsörren a telefonja -; akkor rögtön felfigyelne rá. Azok a dolgok vagy események is hatást gyakorolnak a tudatunkra, amelyek pillanatnyilag nincsenek a figyelmünk fókuszában. Amikor egy zsúfolt szobában beszélgetünk valakivel, és kizárunk minden más beszédhangot, saját nevünk elhangzása egy másik beszélgető csoportban azonnal felkelti a figyelmünket. Egyáltalán nem vagyunk tudatában a másik társalgásnak, de valamilyen módon mégis folyamatosan követjük azt. Akkor válik tudatossá, ha valamilyen jelzés odairányítja figyelmünket.

Sigmund Freud pszichoanalitikus elméletei szerint bizonyos emlékképek és impulzusok nem hozzáférhetőek a tudat számára. Ezeket tekintjük tudattalannak. Itt tárolódnak a fájdalmas emlékek és az elfojtott vágyak. Az ide beszorított gondolatok "álruhában" juthatnak ismét a tudatba: álmaink által, ésszerűtlen cselekedeteinkben, testbeszédünk által... Nagyszámú kutatási eredmény utal arra, hogy azokat az ingereket is rögzítjük, amelyeket tudatosan nem érzékelünk. Ezek az ingerek tudat alatt hatással vannak ránk, és bizony dolgoznak bennünk. Az izmok tesztelésével ezek a rejtett információk lehívhatók, ha szükséges.

Fiziológiailag: minden esemény regisztrálódik az agyban, ez az inger kielemződik, és ha éltünk már át hasonló érzést, akkor összehasonlítódik a memóriánkban elraktározódott, múltbéli érzésekkel, információkkal. Az agy motoros területei beindítják a test akaratlagos mozgásait, ennek hatására izmaink elernyednek vagy megfeszülnek. Teljesen mindegy, hogy egy késsel fenyegetőző támadótól rettegünk, vagy az egyetemi vizsgától félünk, vagy gyerekkorunkba a szülők állandó civakodása, esetleg verekedése váltott ki belőlünk félelmet, testünk mindezekre ugyanúgy válaszol, az érzés elraktározódik, és hasonló szituációban újra felelevenítődik.

 

 

kineziologia_image002.jpg

 

 

 

Az agyféltekék között található hipotalamusz -; amit stresszközpontnak is hívnak -; felel a szervezet belső egyensúlyáért. A hipotalamusz a vegetatív idegrendszer által hatással van a simaizmokra és a belső szervekre, s ennek következtében stresszhelyzetekben létrehozza a növekvő szívritmust, a megemelkedett vérnyomást, a pupilla tágulását, az izmok állapotának változásait, hormonok termelését...

 

A jobb agyfélteke a képeket egészükben észleli, holisztikus látással, csak a teret érzékeli, az időt nem, képekkel, színekkel, szimbólumokkal dolgozik, korlátlanul képes érzékelni, nem ismeri a félelmet, és nem ítél, a művészi adottságok hordozója Énünk női részét képviseli.

 

A bal agyfélteke logikusan gondolkozik, analizál, ítél, lineárisan érzékel, a részletekre helyezi a hangsúlyt, érzékeli a félelmet, az időt, ellenőriz, a szemléletbeli meggyőződésért felelős és énünk férfi részének hordozója.


A test jobb oldala -; bal agyfélteke által irányított.
A test bal oldala -; jobb agyfélteke által irányított.

Elektroencefalográfiás (EEG) vizsgálatok szerint a verbális feladatok megoldása során a bal, térbeli feladatok megoldása során a jobb agyfélteke elektromos aktivitása növekszik meg. De ennek ellenére nincs olyan mozzanat, amelyben csak az egyik félteke játszana szerepet. Állandóan egyesítik egymással tevékenységüket. Egy intenzív trauma vagy stressz hatására a jobb és bal félteke között tökéletlen kommunikáció alakulhat ki. .A kineziológia számos korrekciós technikát alkalmaz a stresszkeltő helyzetekről való gondolkozás és viselkedés megváltoztatására. 

 

 

A kineziológia munkaeszköze: az izmok és azok tesztelése. Az izom tónusa a blokkolt és a szabadon áramló energia közötti különbséget mutatja meg. Az izmok az inak által rögzülnek a csonthoz. Az eredési és tapadási pontok masszírozása megváltoztatja az energiaáramlást az izmokban. Az izom eredése a merevebb testrészen, az izom tapadása a mozgathatóbb részen van. Az izom-eredet és izom-tapadás masszírozása serkenti az izom energia áramlását.


A stresszhelyzetekre adott fiziológiai válaszok ellenőrzését segíti a biofeedback (visszacsatolási) technika. Ha valaki például gyakran szenved feszült fejfájástól, a kineziológus izomtesztelés alapján visszakeresi azokat a múltbéli körülményeket, eseményeket, amelyek a kezelt személy jelenlegi viselkedését (jelen esetben a fejfájást) eredményezheti. Izomtesztelés: amikor kérdéseket teszünk fel egy meghatározott rendszer szerint, miközben enyhe nyomást gyakorolunk a vizsgált személy izmára. Az izmok - közvetítve az agy illetve a test sejtes memória szinten tárolt információit -; a kérdésekre erősen tartó vagy elgyengülő izomtónussal "válaszolnak"

 

 

Egyértelmű kapcsolat figyelhető meg az események, a gondolatok, az érzelmek és a test fiziológiai válaszai között. 
A kineziológus energiakiegyenlítő gyakorlatokkal, illetve az izommal kapcsolatos reflexpontok masszírozásával állítja helyre az energia megfelelő áramlását. Alkalmazza a vizualizációs technikákat, a színterápiát, a csakragyógyászatot, különféle esszenciális eljárásokat és felhasználja az akupresszúra és a táplálkozástudomány ismereteit.

 

 kundalini.jpg

 

Az energiák egy több ezer éve felfedezett pályán, a meridiánokon (csatornákon) keringenek. Minden egyén állandó mennyiségű pszichológiai energiával rendelkezik. Az energia átalakulhat különböző formákba, de nem keletkezik és nem vész el. Szervezetünkben tehát az energia: alulműködik (energiahiány lép fel), vagy túlműködik (energiatöbblet) alakul ki. Ha a rendszerben dugulás (blokk) keletkezik, akkor valamely energiacsatorna kevesebb energiához jut, és előfordulhat, hogy bizonyos energiavezetékekhez pedig már el sem jut az energia. A rendszer egy részén az áramlás egyenetlensége miatt energiafelhalmozódás jöhet létre. 
Az energia a nap 24 órájában járja végig a meridiánokat. Egy meridiánon két órán át halad. A meridiánok mindig kétoldalon futnak végig. Kivétel: a központi és az irányító meridián, amelyek a test közepén helyezkednek el. A meridiánok a tradícionális kínai orvostudomány részei, összefüggnek az akupresszúrával és az akupunktúrával is. 12 fő meridiánt és ennél még sokkal több mellékmeridiánt ismerünk. Ezek egymással folyamatos összeköttetésben vannak.

A meridiánok nevei a velük összefügő életfunkciókból erednek. A legtöbb esetben ez egy szerv neve. De ez nem jelenti azt, hogy ha egy meridiánon az energia blokkolva van, akkor a probléma a vele összefüggő szervben rejlik. Egy gyenge izomból nem lehet egy szerv állapotára következtetni, csak azt tudjuk megállapítani, hogy a funkciókör egy részében az energiaáramlás gátolva van. Minden érzelem valamely szervrendszerrel kapcsolatban van, így a szervekkel kapcsolatban álló energiapályák blokkoltsága valamilyen lelki tulajdonságok kifejezője is. Pl.: máj- és epemeridián -; elfojtott düh és harag raktározója; vesemeridián -; a szorongás és a félelmek gyűjtőhelye stb. 

 

 

A kezelés folyamata:

A kineziológus kérdéseket tesz fel egy meghatározott rendszer szerint, miközben enyhe nyomást gyakorol a vizsgált személy kinyújtott karjára.A kar izmai – közvetítve az agy, illetve a test sejtes memória szinten tárolt információit – a kérdésekre erősen tartó vagy elgyengülő izomtónussal “válaszolnak”.Az izomtesztelés lehetővé teszi, hogy fényt derítsünk az adott probléma tudatalatti szinten fekvő, valódi okára és a kialakult blokk jellegére, továbbá, hogy egyénre szabottan azonosítani tudjuk a szükséges beavatkozásokat. Az energia-egyensúly helyreállítására a kineziológus több száz korrekció közül választ az izomtesztelés segítségével. Ezek a korrekciók kiemelkedő hatékonysággal bírnak és sokszor gyors változásokat okoznak, ugyanakkor mégis gyengédek és fájdalommentesek. 

 A lényege az oldásnak a kliens saját ráismerése, kimondása a tudattalanból kiemelt blokkjára. Ha kimondja, felismeri, akkor tud változni, változtatni rajta. A mi dolgunk a segítés, útmutatás, feltárás, tudatosítás, megértésben való közreműködés. 

Jelen választásainkat a múltban átélt traumáink és örömeink befolyásolják. Természetesen ma hozott döntéseink alapozzák meg a jövőnket. Ha fel tudjuk oldani a múlt traumáit, és erősíteni tudjuk az örömöket, választásainkkal azt a jövőt építjük, amelyet valójában akarunk.

 

 

Miben segít a kineziológia?

 

- A test-lelki egészség és egyensúly létrehozásában és fenntartásában
- A vitalitás és energiaszint növelésében
- Az önbizalom és önértékelés pozitív megerősítésében
- Kreativitásunk és képességeink kibontakoztatásában
- A céljaink elérését akadályozó belső gátak felszámolásában
- A stresszek és félelmek kezelésében
- A kommunikáció és az önkifejezés útjában álló blokkok feloldásában
- Döntéshelyzetekben, egyéni választásunk meghozatalában
- Kapcsolataink mélyítésében
- Munkahelyi, családi konfliktusok és szexuális problémák rendezésében
- Önmagunk megismerésében, tudatosságunk fejlesztésében és belső harmóniánk kialakításá- ban
- Életminőségünk fejlesztésében